Enerji Sistemleri Mühendisliği, enerji üreten sistemlerin tasarımını, mevcut enerji sistemlerinin verimliliklerinin arttırılmasını, enerji üretiminin ekonomik ve çevresel etkilerinin değerlendirilmesini, alternatif enerji kaynaklarının ve enerji depolama yöntemlerinin araştırılmasını ve çevre dostu teknolojilerin geliştirilmesini içeren yeni ve gelişmekte olan bir alandır. Enerji Sistemleri Mühendisliği alanından mezun olmuş bir mühendis, enerjiyi sağlamanın en verimli, temiz ve yenilikçi yollarını bulur.
Enerji Sistemleri Mühendisliği enerji üretimini bir bütün olarak değerlendirmesi nedeniyle içeriğinde yine enerji olan Elektrik Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve Kimya Mühendisliği gibi bölümlerden farklılaşır. Enerji sistemleri mühendisleri, konvansiyonel enerji üretimi, yenilenebilir enerji (güneş, rüzgar, jeotermal, hidro, biyokütle) teknolojileri, enerji verimliliği, iklimlendirme sistemleri, biyorafinasyon ve biyoyakıt üretimi, nükleer enerji gibi spesifik konuları içeren projelerde görev alırlar.
Yeni bir bölüm olması nedeniyle ülkemizde az sayıda enerji sistemleri mühendisi bulunmaktadır. Fakat, gelecek yıllarda sürdürülebilir enerjiye olan ihtiyaç artacak ve iklim değişikliği baskısı daha temiz teknolojilerin talep edilmesini sağlayacaktır. Bu talepler, enerji sistemleri mühendislerini aranan mühendisler arasına sokacaktır. Dünyada oldukça popüler olan bu mühendislik, yakın zamanda ülkemizde de fazlasıyla talep görecektir.