Aday Öğrenci

 

Değerli aday öğrencimiz,

Uzun bir çalışma dönemi sonunda Yüksek Öğretim Sınavına girdiniz ve sonuçlarınız nihayet ellerinizde. Artık tercih yapma dönemindesiniz. Her adayın ilgi duyduğu bir bölüm ve bu bölümün üstüne kurduğu bir kariyer planı olacaktır. Bu nedenle tercih yapmadan önce gelecekte nasıl bir kariyerin sizi beklediğini araştırmanız gereklidir.

Sizlerin işini biraz daha kolaylaştırmak için hem alanımızı hem de 4 senelik lisans programımızı özetleyen bir bölüm hazırladık. Aşağıdaki soru-cevap bölümünde eğer sizin sorularınıza cevap yoksa lütfen tercih dönemi süresince sorularınızı  enerji@yalova.edu.tr adresimize gönderiniz.

 

Mühendislik benim için uygun bir meslek mi? 

Mühendislik, bilgi birikimi gerektiren özel ve heyecan verici bir alandır. Karşılaşılabilecek sorunları ön görmeniz, çözüm geliştirmeniz, bilimin sunduğu modelleri inovatif düşüncelerle birleştirmeniz, sürekli öğrenmeyi hayatınızın her alanına koymanız ve yeni tasarımlar oluşturacak kadar yaratıcı olmanız gereklidir. Bu nedenle mühendisler çoğu zaman farklı disiplinlerle bir arada ve ekipler içinde çalışmak zorundadır.

Mühendislik kapsamlı bir meslektir ve aralarından seçim yapabileceğiniz birçok mühendislik dalı vardır. Bu alanlardan bazıları geçmişten günümüze herkesin bildiği, temel mühendislik alanları olarak kabul edilen kimya mühendisliği, elektrik mühendisliği, makine mühendisliği gibi temel mühendisliklerdir. Fakat günümüzde mühendislik alanları, gelecekteki ihtiyaçları da düşünerek farklılaştırılmış ve daha özellikli alanlar oluşturulmuştur. Enerji Sistemleri Mühendisliği de enerji konusunda uzmanlaşmış mühendisleri yetiştirmek için tasarlanmış hibrit bir alandır. Enerji Sistemleri Mühendisliği ülkemizde yeni, fakat dünyada oldukça rağbet gören bir mühendislik alanıdır.

Enerji Sistemleri Mühendisliği Nedir?

Enerji Sistemleri Mühendisliği, enerji üreten sistemlerin tasarımını, mevcut enerji sistemlerinin verimliliklerinin arttırılmasını, enerji üretiminin ekonomik ve çevresel etkilerinin değerlendirilmesini, alternatif enerji kaynaklarının ve enerji depolama yöntemlerinin araştırılmasını ve çevre dostu teknolojilerin geliştirilmesini içeren yeni ve gelişmekte olan bir alandır.

Enerji Sistemleri Mühendisliği Eğitimi Almış Olan Mühendisler Hangi Alanlarda Çalışabilirler?

Enerji sistemleri mühendisleri, konvansiyonel enerji üretimi (termik santraller, doğalgaz çevrim santralleri), petrol rafinerileri, yenilenebilir enerji (güneş, rüzgar, jeotermal, hidro, biyokütle, dalga) teknolojileri, yakıt teknolojileri, enerji verimliliği, iklimlendirme (ısıtma-soğutma) sistemleri, biyorafinasyon ve biyoyakıt üretimi, nükleer enerji gibi spesifik konuları içeren alanlarda görev alırlar.

Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü mezunları enerji üretiminin veya enerji dönüşümünün gerçekleştiği tüm kamu ve özel işletmelerde çalışabilir.

Mezun olan öğrencilerimiz,

  • Enerji Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarda
  • Yerel yönetimlerde,
  • Termik santrallerde,
  • Hidroelektrik santrallerinde,
  • Güneş enerji santrallerinde,
  • Rüzgar enerji santrallerinde,
  • Petrol rafinerilerinde,
  • Biyokütle enerji santrallerinde,
  • Yakıt teknolojilerinde,
  • Enerji planlaması ve enerji ticaretinde,
  • Atıktan yakıt ve enerji üreten tesislerde,
  • Biyogaz ve biyodizel üretim tesislerinde,
  • Enerji verimliliği üzerine çalışan kurumlarda,
  • Dekarbonizasyon üzerine çalışan kuruluşlarda,
  • Enerji-yoğun endüstrilerde,
  • Sera gazı azaltımına yönelik proje geliştiren kuruluşlarda,
  • Milli Eğitim Bakanlığına bağlı meslek liselerinin enerji ile ilgili bölümlerinde öğretmen olarak çalışma imkanı bulmaktadır.

 

Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümünün Geleceği Nasıldır?

Tüm toplumlar için enerji önemlidir. Güçlü bir ekonomi ve sosyal refah için güvenilir, erişilebilir ve uygun fiyatlı enerji bir gerekliliktir. Enerji, ülkemiz için de stratejik bir öneme sahiptir. Ülkemizin artan enerji ihtiyacını karşılayacak çözümler üretilirken sürdürülebilirlik, yerli kaynak, yerli üretim, enerji arz güvenliği, Ar-Ge, inovasyon ve verimlilik konuları hep ilk sırada tutulmuştur. Bu nedenle enerji, ülkemizde öncelikli alan olarak belirlenmiş ve bu alanda yapılacak girişimler hep desteklenmiştir. Fakat bu girişimlerde daima yetkin elemanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Enerji sistemleri mühendisleri tüm enerji üretim sistemlerine dair bilgilerle donatıldığı için diğer mühendislik alanlarından daha avantajlıdır.

Yeni bir bölüm olması nedeniyle ülkemizde az sayıda enerji sistemleri mühendisi bulunmaktadır. Dünyada ise oldukça rağbet gören ve mühendislik eğitiminde önde gelen üniversitelerin açtığı bir bölümdür. Gelecek yıllarda sürdürülebilir enerjiye olan ihtiyacın artacağı bir gerçektir. Ayrıca iklim değişikliği baskısı, enerji üretiminde ve enerjiye dayalı endüstrilerde daha temiz teknolojilerin talep edilmesini sağlayacaktır. Özellikle yenilenebilir enerji ve döngüsel ekonomi gündemden düşmeyecektir. Bu talepler, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı enerji üretiminin eğitimini almış enerji sistemleri mühendislerini aranan mühendisler arasına sokacaktır.

 

Yalova Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Programında eğitim dili nedir?

 

Yalova Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Programının eğitim dili  2023-2024 Eğitim-Öğretim yılı itibariyle % 100 Türkçe olmuştur.  

 

 

Enerji Sistemleri Mühendisliği Programında eğitim nasıldır?

 

Enerji Sistemleri Mühendisliği sadece ilgili enerji sisteminin tasarımını değil, aynı zamanda teknolojiyi, çevresel etkileri, enerji politikasını, enerji altyapısını, ekolojik dengeleri ve sosyal etkileri barındırdığı için gerçek bir disiplinler arası programdır.  Program, temel mühendislik eğitiminin yanı sıra enerji kaynakları, enerjinin üretimi, dönüşümü, taşınması, verimli kullanımı, enerji sistemlerinin ekonomisi, enerji sistemlerinin çevresel etkileri, enerji politikaları ve enerji sistemlerinin sürdürülebilirliğiyle ilgili derslerle donatılmış multidisipliner bir müfredat içerir. Enerji teknolojilerinin sürekli gelişmesinden dolayı program, öğrencilerimize yaşam boyu öğrenme yetkinliğini kazandırmayı hedefler.

 

Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümüne ait ders planlarında 1. yılda temel mühendislik dersleri, 2. yılda temel mühendislik dersleri ve enerji eğitimine temel olacak alan dersleri, 3 ve 4. yıllarda ise tamamen alan dersleri bulunmaktadır. Ek olarak, enerji sektöründe staj yapılması zorunludur.

 

Ders programında, zorunlu alınması gereken alan derslerinin yanında, enerjinin farklı konularını içeren seçmeli dersler de bulunur. Böylece öğrencinin ders planını kendi kariyerine uygun bir şekilde yönlendirmesi mümkün olabilir.

 

Eğitim-öğretim süresince Çift Anadal ve Yandal Programları tercih edilebilir mi?

 

Endüstri Mühendisliği programı ile Çift Anadal yapmak mümkündür. Elektrik-Elektronik ve Makine Mühendisliği Programlarının yakın zamanda öğrenci almış olması nedeniyle henüz çift anadal ve Yandal programları başlatılamamıştır. Önümüzdeki eğitim-öğretim yıllarında bu programların da Çift Anadal ve Yandal programları öğrencilerimiz için hazır olacaktır. 

 

Mevcut öğrenci sayısı nedir?

 

Kayıtlı öğrenci sayımız 2023 yılı itibariyle 173, mezun sayımız 396’dır.

 

Mevcut öğretim kadromuz nasıldır?

 

Bölümümüzde 3 profesör, 4 doçent, 5 doktor öğretim üyesi, 1 doktor öğretim görevlisi ve 1 araştırma görevlisi bulunmaktadır.